7 книжок для читання восени

7 книжок для читання восени

Must read: що почитати восени?

    Теги: підбірки про книжки ArtHuss

Коли небо затягнуло сірими хмарами, а осінній сум закрадається у серце… Лікарі та терапевти радять більше гуляти, бути активним та шукати нові емоції, аби приємні враження тримали на плаву. ArtHuss хоч і не лікар, проте в нас є засіб для порятунку від печалі 24/7. Книги!

Оберіть одну з переліку (або ж усі) та гайда читати, загорнувшись у затишну ковдру:

  1. Александра Шульман «Всередині Vogue. Мій щоденник сотого року»
  2. Вілл Гомперц «Думай як митець»
  3. Григорій Козлов «Замах на мистецтво»
  4. Марина Абрамович «Пройти крізь стіни»
  5. Сара Торнтон «33 митці у трьох актах»
  6. Ліза Елдридж «Писана краса: історія макіяжу»
  7. Бріджит Квінн «Неймовірні. П'ятнадцять жінок, які творили мистецтво та історію»



1. Александра Шульман «Всередині Vogue. Мій щоденник сотого року»

Це можливість не лише дізнатися, як керувати найбільш впливовим фешн журналом, але й повчитися самоіронії у авторки. Александра Шульман була головною редакторкою 25 років і закінчила свою кар’єру у британському Vogue вражаючим ювілейним номером. У книзі щиро і дотепно переплітаються однаково важливі частини її життя. Як домовитися про фотосесію з герцогинею Кембриджською? В той час, як удома постійно ламається бойлер. Як взяти інтерв’ю у Вікторії Бекхем? Якщо у сина випав зуб. Це історія про фантастичний тайм менеджмент, магічну здатність бути у кількох місцях одночасно та дрібка суму і кумедних життєвих історій.



2. Вілл Гомперц «Думай як митець»

Ця книга для натхнення та пошуку нових ідей, якщо здається, що нічого цікавого не спаде на думку. І звісно ж, це стосується не тільки творчості, але й життя в цілому. Вілл Гомперц проаналізував вчинки митців, описав кілька стратегій та курйозних подій, які допомагали рухатися далі. Пабло Пікассо трішки крав, Енді Воргол продавав намальовані долари за реальні, Мікеланджело довго сумнівався, перш ніж створити видатний шедевр, а Караваждо був надзвичайно допитливим. Вони були реальними людьми, з власними поразками та перемогами. Але якщо вони набивали болючі гулі, то читач може повчитися на їхньому досвіді. Щоб думати як митець і перемагати.



3. Григорій Козлов «Замах на мистецтво»

Для тих, хто цінує якісні детективи і відчуває внутрішній трепет, якщо разом з автором здогадується, хто злочинець. Григорій Козлов хоча і зосередився на вельми темному та суперечливому боці мистецтва, але подав інформацію захопливо та незвично. Всього у книзі 12 справ, які читач має розкрити. Це і творення міфу про Ван Гога, і гучне викрадення Мони Лізи, яке спершу навіть не помітили, і розпродаж мистецтва з радянських музеїв… Якщо добряче пошукати, то у кожної країни є свій мистецький шахрай. Та Григорій Козлов не журиться, адже сприймає це просто як частину історії, яка рухає арт-світ до змін та покращень.



4. Марина Абрамович «Пройти крізь стіни»

Якщо ви бачили перфоманси Марини Абрамович, то вони викликали бурю емоцій та запитань. А що на них відповість краще, ніж автобіографія? Під час читання виникає відчуття, ніби спілкуєшся з людиною, яку знав усе життя. Вона відверто пише про дитинство, конфлікти, духовні пошуки та експерименти. «Пройти крізь стіни» ‒ це унікальний досвід життя серед аборигенів Австралії, подорожі у маленькому фургоні, подолання Великої Китайської Стіни та нерухоме сидіння впродовж 7 годин без перерв. Це також зради, потрясіння та близькі кожному емоційні моменти. Марина Абрамович своїм прикладом показує, що усі обмеження лише у голові. І що пройти крізь стіни – реально.



5. Сара Торнтон «33 митці у трьох актах»

Аби поспілкуватися із сучасними художниками, Сара Торнтон пролетіла півсвіту. Побувала в помпезній студії Джефа Кунса та затишній кімнаті Яйоі Кусами. Стежила за шапкою Сінді Шерман та слухала історії про неслухняних дітей. Із цих теплих чи офіційних зустрічей народилися живі репортажі. Вони передають оточення і характери митців. Сара Торнтон вирішила з’ясувати, що таке мистецтво для кожного з них. І отримала різні та несподівані відповіді. Тож ця книга – це ще один ключ до розуміння творчої натури. Що мистецтво для вас: чи то політика, чи ремесло, або ж пошуки спорідненої душі? Висновки можна зробити після прочитання.



6. Ліза Елдридж «Писана краса: історія макіяжу»

Новинка від ArtHuss, яка прикрасить книжкову полицю найвибагливіших естетів. Яскраві ілюстрації, унікальні фото вінтажної колекції косметики та архівні вирізки із журналів 1930-х років… Креативна директорка Lancome Ліза Елдридж написала книгу не про те, як користуватися тінями чи наносити помаду. Вона зробила справді ґрунтовну розвідку про історію макіяжу. Спочатку взяла три найпопулярніші кольори та дослідила, як вони розвивалися з плином часу. Як від рисового порошку дійшло до хайлайтерів? Чим надихалися новатори індустрії краси та як формувалися стереотипи у рекламі? Ліза Елдридж не соромиться підіймати гострі теми, тож косметика стає не просто засобом самовираження, але й частиною епохи, відображає настрої в суспільстві. Несподівано книга про макіяж стає книгою про все й одразу, глибокою та вдумливою.



7. Бріджит Квінн «Неймовірні. П'ятнадцять жінок, які творили мистецтво та історію»

Зазвичай емоції можуть заважати серйозним дослідженням. Та Бріджит Квінн спростовує цю думку. Пристрасність, з якою авторка описує життя художниць аніскільки не псує враження. Навпаки, стає помітно, яка ґрунтовна пошукова робота передувала написанню книги та наскільки не байдужа мистецтвознавиця до долі цих жінок. Навіщо про них говорити? Бо у студентські роки Бріджит Квінн знайшла всього 15 жіночих імен серед 800 сторінок історії мистецтв. І не тому, що художниць не існувало чи вони не мали таланту… Просто суспільство не сприймало їх всерйоз. Бріджит Квінн повертає забуті імена і показує історію боротьби за улюблену справу. Так що в процесі читання очікуйте багаторазового «Вау!».


Саме так виглядає рецепт ArtHuss для порятунку від осінніх негараздів. Відкриваєте нове, занурюєтеся в історію, співпереживаєте… А потім за чашкою чаю, захоплено переповідаєте рідним про насінини Ай Вей Вея, не застелене ліжко як об’єкт мистецтва, асистентів Бекхем, які ховалися у підсобці… Та ще безліч милих чи вражаючих деталей, які відгукнуться саме у вашому серці та розумі.

__________________________________________________________

Читати «Новини» видавництва ArtHuss

__________________________________________________________

Більше про світове та українське мистецтво читайте в нашому блозі.

Читати блог ArtHuss

Хочу читати книги

Всередині Vogue: Мій щоденник сотого року
Александра Шульман
Всередині Vogue: Мій щоденник сотого року
Писана краса: Історія макіяжу
Ліза Елдридж
Писана краса: Історія макіяжу
Думай як митець
Вілл Ґомперц
Думай як митець
Що це взагалі таке? 150 років сучасного мистецтва в одній пілюлі
Вілл Ґомперц
Що це взагалі таке? 150 років сучасного мистецтва в одній пілюлі
490 грн
540 грн