Найновіші течії у мистецтві: від 00-х до сьогодні

Найновіші течії у мистецтві: від 00-х до сьогодні

Що відбувається у мистецькому світі сьогодні? ArtHuss зібрав декілька найновіших течій у мистецтві

    Теги: мистецтво підбірки


Що відбувається у мистецькому світі сьогодні? Навіть досвідченим мистецтвознавцям буває складно відповісти на це питання. Адже якщо поглянути на барокову картину, легко визначити завдяки химерним формам, з якого вона століття. А от на сучасні об’єкти мистецтва можна дивитися довго…Та чи є у них спільний знаменник? Художники вільні творити як заманеться: сповідувати класичні стандарти, бунтувати проти попереднього досвіду, експериментувати з інструментами та поверхнями.

ArtHuss зібрав декілька найновіших течій у мистецтві. Деякі з них існують вже давно, але досі не здають позицій. А деякі лише народжуються і шукають свою нішу серед різноманіття.

1. Стріт-арт
2. Віджеїнг
3. Живопис і поезія
4. Оп-арт

1. Стріт-арт

Зародився у 1980-х роках, коли бунтівна молодь таємно тікала з домівок, щоб написати черговий лозунг на стінах. Проте поступово несміливі карлючки еволюціонували у справжні шедеври. Вуличні художники мандрують світом, надихаються стріт-артом інших країн і шукають незвичні поверхні для малювання. Їх мета змусити стіни чи дороги говорити з перехожими, ставити питання і змусити задуматися. Адже там, де є люди, завжди є шанс донести свої ідеї. Цим і користуються митці, тож стріт-арт розділився на дві течії: активізм та підривна діяльність, залежно від позиції, яку обстоює митець. Можливо, хтось скаже, що графіті – це вандалізм і не варто називати його творчістю. Проте художники вигадають сотню неординарних способів прикрасити буденність: в’язане графіті, світлодіодні картини, обклеювання стікерами… Нині з’являються виставки стріт-арту, а міста проводять конкурси, аби прикрасити сірі стіни яскравими муралами. У Львові на вулиці Замарстинівській, 29 діє вулична галерея, тобто просто стіна, на якій художники малювали свої картини. А в багатьох київських двориках причаїлися розмальовані фасади будинків.


2. Віджеїнг

Людей, які займаються цим видом творчості інколи називають візуалайзерами. Тому що їх мета – створювати потужний візуальний контент. У них немає пензликів чи наборів фарб, зате є фантазія та комп’ютер. Це майстри нелінійного монтажу, які в реальному часі схоплюють на льоту обривки відео, старі фотографії, уривки з фільмів, графіку, текстури, бавляться з ефектами і створюють неповторну атмосферу. Завдяки імпровізації, кожен відеоряд стає унікальним. Віджеї можуть працювати на концертах, у клубах, доповнюючи аудіо треки діджеїв візуальною складовою. Їх наймають телеканали, аби створити яскраве оформлення для шоу. Вони можуть робити проекції на будівлі міста. Але не тільки. Адже віджеї також відео-художники, вони втілюють авторське бачення, створюють художний твір. Їх відеоряд можна порівняти з кінофільмом, тож не дарма роботи віджеїв трапляються на Канському фестивалі.



3. Живопис і поезія

Із назви цього міжнародного руху стає очевидно, що у ньому поєднуються література та художні надбання. Виник у 2007 році в італійському театрі «Альфа» з ініціативи перекладачки поезії Еронві Томас. Рух Immagine & poesia має власний маніфест, у якому наголошується необхідність співпраці митців та обмін ідеями. У 9 пункті вони вказують: «Ми прагнемо подолати апатію, банальність, поверховість і підтримати активність, уяву, самобутність і пошук». Учасники руху максимально відкриті до взаємодії, хочуть контактувати з митцями з усього світу і творити нове мистецтво на засадах поваги та розуміння. Із 2014 року ці ентузіасти видають власні антології, які можна завантажити у вільному доступі. На сторінках цих електронних книг автори з різних країн роблять кроки назустріч одне одному. І попри різний культурний досвід шукають спільні образи, втілюють їх через вірші та картини.



4. Оп-арт

Ви точно знаєте, що це таке! Коли дивитеся на суміш ліній чи квадратів, які немов починають рухатися і створюють оптичну ілюзію. Ця течія у мистецтві виникла у 1960-ті роки, тоді вважали, що ці роботи викликають відчуття схожі з морською хворобою. А зараз на подібні зображення можна натрапити в інтернеті, їх використовують задля розваги. Хоча насправді все починалося дуже серйозно. Засновником оп-арту вважають Віктора Вазарелі, який не обмежився картинами, а шукав застосування цього стилю у дизайні та моді. Відтак, журнал Vogue розмістив на своїх обкладинках моделей у одязі з принтами оп-арту. А химерні форми почали використовувати у рекламі. Інша представниця оп-арту, Бріджит Райлі, стала першою жінкою, яка отримала міжнародний приз за свої картини на Венеційському бієнале 1968 у році. Проте її доробок не забули, адже художницю активно запрошують на виставки, наприклад, у 2003 році галерея Тейт організувала ретроспективу її робіт. А у 2011 картини Бріджит Райлі експонували у лондонській Національній галереї.



Це лише декілька течій у сучасному мистецтві і ми все ще стоїмо на верхівці айсбергу. Адже аби усвідомити усю глибину, доведеться пірнати значно глибше. Наприклад, як це зробив Вілл Гомперц у книзі «Що це взагалі таке? 150 років сучасного мистецтва в одній пілюлі». Автор описав особливості кожного напрямку, починаючи з середини ХІХ століття, а також охарактеризував сучасну епоху. Ми можемо лишень додати, що мистецтво не знає меж. Воно активно переймає технічні новинки. Наприклад, відеоарт став доступним кожному, хто має телефон з камерою. Зараз не потрібно думати про те, як натягувати полотно на підрамник, адже існує боді-арт, коли власне тіло стане простором для творчості. Та що казати, якщо навіть електронна пошта може стати носієм креативу. Експериментуйте!

__________________________________________________________

Читати «Новини» видавництва ArtHuss

__________________________________________________________

Більше про світове та українське мистецтво читайте в нашому блозі.

Читати блог ArtHuss

Хочу читати книги

Що це взагалі таке? 150 років сучасного мистецтва в одній пілюлі
Вілл Ґомперц
Що це взагалі таке? 150 років сучасного мистецтва в одній пілюлі
490 грн
540 грн
Не бійтесь галерей: Усім, хто хоче зрозуміти сучасне мистецтво
Ґрейсон Перрі
Не бійтесь галерей: Усім, хто хоче зрозуміти сучасне мистецтво
Думай як митець
Вілл Ґомперц
Думай як митець
Пройти крізь стіни
Марина Абрамович
Пройти крізь стіни