Колаборації мистецтва з іншими індустріями

Колаборації мистецтва з іншими індустріями

Якщо комусь здається, що мистецтво живе лише у галереях та на сторінках багатотомних праць про художників, то ArtHuss готовий руйнувати міфи

    Теги: дизайн мистецтво мода і краса


Мистецтво навколо нас! І якщо комусь здається, що воно живе лише у галереях та на сторінках багатотомних праць про художників… Що ж, ArtHuss готовий руйнувати міфи. Історія знає чимало прикладів, коли мистецтво ставало органічною частиною інших сфер життя. Найбільш успішні та гучні колаборації відбувалися у фешн індустрії, проте й інші не пасли задніх. Отож пірнаймо у мистецькі поєднання!

1. Фірмовий логотип від улюбленого художника
2. Чобіт на голові, а омар на сукні
3. Не акулою єдиною…
4. Котра година? Мистецька!
5. Машини-картини

1. Фірмовий логотип від улюбленого художника


Юна Мадлен Віонне переїхала до Парижу у 17 років, без освіти та підтримки близьких, але з умінням шити. Працюючи у різних модних домах, та налякавши визнаних кутюр’є сміливими ідеями не носити корсет і вкоротити спідниці, жінка вирішила, що пора відкрити власну справу. І хоча планам завадила Перша світова, проте Мадлен Віоне не здалася і 1919 року здійснила мрію про ательє. Залишалася ще одна. Дизайнерці подобалися роботи ілюстратора-футуриста Таят. Його чіткі лінії та строгі силуети надихали Мадлен Віонне. Тож коли вони познайомилися особисто, жінка попросила улюбленого художника розробити логотип для її модного дому. На малюнку постать, що стоїть на античній колоні, тримає у руках тканину. Цим і була знаменита Мадлен Віонне – її називали архітектором моди та королевою драпірування, вона збирала наряди з цілісних шматків матеріалу. Завдяки цьому логотипу дизайнерка стала однією з перших, хто задумався про боротьбу з підробками і таким чином захистила свої моделі від копіювання. Хоча й до сьогодні деякі з її технік не вдалося відтворити.


2. Чобіт на голові, а омар на сукні


Приблизно у 20-ті роки творила ще одна дизайнерка – Ельза Ск’япареллі. Цю італійку називали головною суперницею Коко Шанель, проте їхні творчі пошуки розвивалися у різних руслах. У поїздці до Нью Йорку, Ельза опинилася на одному кораблі з дружиною художника-дадаїста Франсіса Пікабіа. Жінки швидко знайшли спільну мову, тож коло знайомств дизайнерки поповнилося постатями Марселя Дюшана та Мана Рея. Під впливом дадаїстів Ельза Ск’япареллі створила свій перший шедевр: светр з намальованим бантом на шиї, який здавався справжнім. Проте фешн революція чекала попереду… У 1930-х роках Ельза Ск’япареллі познайомилася із Сальвадором Далі і виник потужний творчий дует. Художник вигадав для майстерні дизайнерки диван у формі губ, розробляв ескізи капелюхів-чобіт, подав ідею про сукню-лобстер та сукню-скелет. Ельза Ск’япареллі з радістю втілювала ці ідеї та генерувала власні. Дизайнерка прикрашала одяг звичними побутовими речами і прагнула таким чином об’єднати реальність та високе мистецтво.


3. Не акулою єдиною…


У сучасному світі фешн індустрія орієнтується на комерційний успіх, тож гучні колаборації з митцями точно не зайві. Як виявилося, епатажний Деміен Гьорст також має дизайнерську жилку. Непевно, в перервах між створенням акули в формальдегіді та інкрустацією черепів, встигає заглянути у модні будинки та намалювати кілька ескізів. У 2007 році капсульна колекція від Гьорста для casual-бренду Levi’s здивувала модних критиків. Складно уявити, як роботи художника поєднуються з повсякденним стилем. Проте у цього танедему є дещо спільне: вони пройшли довгий шлях, аби стати частиною сучасної поп-культури. Фірмовий принт Деміена Гьорста прикрашає зручні штани, а в черепах розгулюють любителі моди. Проте це не єдина колаборація Деміена Гьрста з фешн-індустрією. Художник розробляв для бренду Prada дизайн сумки з дорогоцінним камінням та жуками. А для дизайнера Александра МакКвіна створив лімітовану колекцію із 30 шарфів з черепами. І на додачу прикрасив пару кед Converse зображеннями метеликів.


4. Котра година? Мистецька!


Швейцарський бренд годинників Swatch довго не думав та почав співпрацю зі світом мистецтва майже одразу після заснування у 1980-х. Завдяки арт-колабораціям створюються лімітовані колекції годинників Swatch Art Specials. Бренд не боїться ризикувати, наприклад 1991 року у співпраці з Альфредом Хофкунстом з’явилася колекція Veggie Set. Це тематичні годинники, на які краще не дивитися голодним: перець, огірок та яйця з беконом. Компанія продавала їх на овочевих ринках. Окрім цього Swatch не просто використовує ідеї художників, але й дає можливість творити. У 2011 році бренд створив програму арт-резиденцій у Шанхаї. Митці можуть жити і працювати у готелі Art Peace Hotel впродовж шести місяців, а опісля – представляють готовий проект. А що далі? Вже кілька років Swatch – головний партнер Венеційського бієнале та представляє павільйон з роботами цієї резиденції. Наприклад, у 2017 році вони показали масштабну інсталяцію британського абстракціоніста Ієна Джардіні «Кольоропад Джардіні». А згодом Swatch випустили колекцію годинників «Простори часу», натхненну цією роботою.


5. Машини-картини

Мабуть, хтось гарно римував ці два слова і вийшло так, що бренд BMW ще з 1975 року створює спеціальні арт-автомобілі з художниками. Колекція BMW Art Cars має довгу традицію і стільки гучних імен! Наприклад, 1979 року над дизайном машини працював Енді Воргол, який обрав яскраву суміш кольорів у оформленні. Окрім цього, Олександр Колдер, Рой Ліхтенштейн, Олафур Еліссон та інші. До речі, на фото – Джеф Кунс, який долучився до колекції у 2010 році. Незвично бачити художника без успішного помаранчевого пса (більше про цю скульптуру можна дізнатися у книзі Дона Томпсона «Помаранчевий надувний пес…»), але яскраві машини йому теж вдаються.


Також автомобільний бренд виступає партнером трьох найбільших ярмарок світового мистецтва Art Basel у Гонконгу, Базелі та Маямі Біч. Проте навіть це не фінальна точка у любові BMW до мистецтва. Адже з 2015 року з’явилася премія BMW Art Journey. Це не просто грант для митців, а втілення ідеї руху та динамічності бренду. Переможець має змогу здійснити дослідницький проект-подорож. Художник сам обирає маршрут та не обмежений у виборі способів пересування. Важлива умова: вести щоденник подорожі, де всі охочі дізнаються про досягнення митця. Наприклад, гонконгський митець Самсон Янг досліджував звуки дзвонів у 30 країнах на 5-ти континентах. А художниця Абігейл Рейнольдс відвідала місця 16 бібліотек, які зникли після політичних конфліктів та воєн. Впродовж 5 місяців вона подорожувала на мотоциклі по країнам Шовкового Шляху.


Як вам таке мистецтво поза галереями? Яскраве, гучне, креативне! Співпраця фешн індустрії та брендів з митцями несе взаємне натхнення та вигоду. Художники мають змогу прийняти незвичний виклик і вигадати щось нове. А бренди отримують свіжі ідеї для подальшого розвитку. Тож мистецтво всюди. А якщо хочете дізнаватися про нього більше, читайте книги ArtHuss.

__________________________________________________________

Читати більше «Новин» видавництва ArtHuss

__________________________________________________________

Більше про світове та українське мистецтво читайте в нашому блозі.

Читати блог ArtHuss

Хочу замовити книги

Що це взагалі таке? 150 років сучасного мистецтва в одній пілюлі
Вілл Ґомперц
Що це взагалі таке? 150 років сучасного мистецтва в одній пілюлі
490 грн
540 грн
100 ідей, що змінили мистецтво
Майкл Берд
100 ідей, що змінили мистецтво
Всередині Vogue: Мій щоденник сотого року
Александра Шульман
Всередині Vogue: Мій щоденник сотого року
Помаранчевий надувний пес: Буми, потрясіння та жадоба на сучасному арт-ринку
Дон Томпсон
Помаранчевий надувний пес: Буми, потрясіння та жадоба на сучасному арт-ринку