Надзавдання реаліті-шоу – не репрезентувати реальність і повсякдення, а генерувати рейтинги і прибуток

Надзавдання реаліті-шоу – не репрезентувати реальність і повсякдення, а генерувати рейтинги і прибуток

Уривок з книги Олександра Михеда «Бачити, щоб бути побаченим: реаліті-шоу, реаліті-роман та революція онлайн»

    Теги: уривки із книжок arthuss


Ділимось уривком з книги Олександра Михеда «Бачити, щоб бути побаченим»

*****

Надзавдання реаліті-шоу – не репрезентувати реальність і повсякдення, а генерувати рейтинги і прибуток. Невпинне поєднання реклами з медіа-продуктом означено поняттям «advertainment» («рекламо-розвага»). Творці цього медіа-продукту ідуть іще далі, ніж організатори продакт-плейсменту, коли товар стає або частиною наративу, або з’являється в кадрі. У випадку advertainment усю передачу згенеровано навколо певного продукту.


Реаліті-шоу «Кандидат» (The Apprentice) стартувало 2004 року. Це звичний формат реаліті-шоу виживання, яке, щоправда, відбувається не в дикій природі, а в умовах офісного життя. Переможця шоу візьме на роботу медіа-магнат Дональд Трамп (Donald Trump). Учасники продираються крізь інтриги, випробування, приниження тощо. Найцікавіше, що насправді шоу спрацьовує як мінімум на трьох рівнях**: промо самого Дональда Трампа та різноманітних складників його бізнес-імперії; реклама товарів, які використовують у шоу (скажімо, учасники програми отримують завдання розробити стратегію рекламної кампанії зубної пасти чи іграшки); саме реаліті-шоу є товаром, який продається в різні країни. Або як формат, або як готовий продукт.

____________________

**Див. Alison Hearn, «John, a 20-year-old Boston native with a great sense of humor»: on the spectacularization of the «self» and the incorporation of identity in the age of reality television, p. 627.
____________________

Але найприкметніший і особливий випадок подібного adverteinment’у – реаліті-шоу «Gulder Ultimate Search»***, перший стовідсотково локальний медіа-продукт, який було створено в Нігерії. Прем’єра першого сезону відбулася 2004 року. Улітку 2014 року було названо ім’я переможця одинадцятого сезону. У передачі беруть участь від 10 до 30 учасників. Щоразу вони шукають певний «легендарний» скарб. Однак ця «легендарність», зрозуміло, вельми умовна: кожен із артефактів, за якими полюють, так чи так пов’язаний із продуктом, заради просування якого створено реаліті-шоу.

____________________

***Див. спостереження дослідників про перший сезон: Eno Akpabio, Reactions of Nigerian youths to the reality television show Gulder Ultimate Search//Young People, Soap Operas & Reality TV, Ed. Cecilia von Feilitzen, Goeteborg: Nordicom 2004, pp. 219-226
____________________

Ця програма дає величезну поживу для розуміння, чим є сучасне телебачення.

Це не реаліті-шоу, а одна безкінечна реклама пива «Gulder Lager», яке Nigerian Breweries Plc. почали випускати 1970 року. На початку 2000-х шоу було створено як стратегічний етап ребрендингу торгової марки. В одинадцятому сезоні шукали «золотий» шолом – реальне втілення шолома з етикетки пива.

Довкола пивного бренду витворюють серпанок міфу. «Ти станеш безсмертним героєм, чиє ім’я буде записано поруч із іменами найвидатніших воїнів» і т.д. Між епізодами шоу демонструють рекламний ролик про саме пиво, де особливо підкреслено «маскулінну» форму пивної пляшки. А фінальне нагородження переможця перетворюється на гру з міфологічними пластами та ідентичністю в кітчевій рекламно-туристичній обгортці.

Переможець отримав 10 мільйонів нігерійських наїр (45 тисяч євро), позашляховик і всенародну славу. Під час зйомок четвертого сезону один із учасників шоу потонув в озері.

Телебачення генерує міфи і прибуток, витискаючи все зі своїх спраглих до безсмертя героїв.


*****

ТеБе-ленд – казкова медіа-країна, в якій камери знімають перформанс «автентичності», гру на надрив, в якій власну ідентичність демонструють реальні люди, котрі йдуть за патернами поведінки, які для них змоделювали телетворці.

І кожному їхньому вчинку, кожному слову може бути надано протилежного значення.

ТеБе-ленд – фейк, який направду є тепер єдино справжньою, достовірною реальністю.

У яку вглядаєшся.

За якою спостерігаєш.

І в якій живеш.


Читайте далі в книзі Олександра Михеда «Бачити, щоб бути побаченим»

_________________________________________________________

Читати  «Новини» видавництва ArtHuss

__________________________________________________________

Більше про світове та українське мистецтво читайте в нашому блозі

Читати блог ArtHuss

Хочу читати книги

Бачити, щоб бути побаченим: реаліті-шоу, реаліті-роман та революція онлайн
Олександр Михед
Бачити, щоб бути побаченим: реаліті-шоу, реаліті-роман та революція онлайн
Постправда
Лі Макінтайр
Постправда
Пройти крізь стіни
Марина Абрамович
Пройти крізь стіни
Візуальна культура
Алексіс Л. Бойлен
Візуальна культура