архітектура про книжки arthuss рецензії на книжки arthuss

Олег Дроздов. Рецензія на книгу «Архітектура щастя»

Олег Дроздов

Рецензія на книгу Алена де Баттона «Архітектура щастя»

Мене вразив Ален де Баттон, автор бестселерів про природу людського буття, глибоким проникненням в проблеми архітектури. Напевно така глибина була досягнута перш за все завдяки проекції людиноцентричної оптики на архітектуру. Не випадково книга починається з розгортання сюжету буття в просторі архітектури, яка є не лише сценою, але й частиною спектаклю, в якій сюжети наповнюються різними героями, в різні пори дня, стану природи і сезону. Архітектура – це завжди місце для подій.

Важливе відкриття, яке робить Ален де Баттон в «Архітектурі щастя» - перенесення людських якостей на архітектуру. Це дає новий кут зору на архітектуру, наділяючи її не лише ідеологією, але й мораллю, поведінковою моделлю, анатомією і фізіологією. В такий спосіб автор ніби підкреслює портретну схожість між характерами творців і характером їхніх будівель. Так само як характер середовища формує людські характери і цей кругообіг, не зважаючи на періодичні збої, є правилом. І звичайно ж, якщо архітектуру можна наділити настроєм, то вона також може випромінювати тривогу або щастя. Вона може містити і забезпечувати щасливе життя або ж відштовхувати і розділяти. Таке розуміння сутності дає нам множинні можливості для обговорення якості споруд: “уявлення, що будівлі говорять, допомагає нам помістити у самісінький центр наших архітектурних загадок питання про цінності, за якими ми хочемо жити, а не просто про те, як ми хочемо, щоб щось там виглядало”. На думку автора, мова, якою говорять споруди як «через цитати» так і “підказуючи асоціації”, дає можливості для глибшого розуміння архітектурної семантики як філософської проблеми, як способу передачі інформації і образів.

Олег Дроздов. Український архітектор, засновник архітектурного бюро Drozdov & Partners і Kharkiv School of Architecture

Автор впродовж всієї книги подає багато критеріїв та оціночних категорій архітектури, вибудовуючи ціннісну шкалу. Ален де Боттон через паралелі між архітектурою і мистецтвом окреслює спільну і центральну проблему – «пошук досконалості» як дорогу до щастя.

В книзі вбудована коротка історія архітектури з антропологічним фокусом на основні повороти і обставини, які формують уявлення про потрібне, краще і прекрасне: від копіювання до будівництва за відчуттям; від історичних реконструкцій до модерністських «ідеологічних сцен» і видуманих героїв; від пошуків краси до цінностей кóристі. Автор прослідковує взаємозв’язки між процесом творення – зведення будівель і тим, як цей процес формує їх якості, їхній характер.

Як архітектор, який час від часу потрапляє в центр суспільних дискусій про архітектуру, я дуже радий, що ця книга вийшла українською мовою. Адже це інструментарій, який дає прекрасну можливість відкрити нові шари в дискусії про місто і архітектуру для широкого кола, так само як і для професіоналів – переглянути стереотипи, які склалися.

Ця книга розчищає плацдарм для переосмислення цінностей того, де ми живемо і що нас оточує, дає ключ до причин і природи формування нашого оточення.

Замовити книжку «Архітектура щастя»

__________________________________________________________